Δευτέρα , Μάιος 27 2019
Αρχική / Ο Δήμος μας / Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τη Μαρίνα Αλίμου

Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τη Μαρίνα Αλίμου

Στη προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα γίνουν γνωστές οι οικονομικές προσφορές που υπέβαλλαν τα τρία επενδυτικά σχήματα τα οποία συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών.

Οι σύμβουλοι του διαγωνισμού και ο μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζουν τις διαδικασίες για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των ενδιαφερόμενων που έχουν κριθεί fit and proper, οι οποίες και θα παρουσιαστούν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να συμμετέχουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία, μέσω της πλατφόρμας e-Auction, να καταθέσουν νέες, βελτιωμένες οικονομικές προσφορές.

Οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως στόχο η ηλεκτρονική δημοπρασία να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, αν και υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Το τίμημα θα επιδιωχθεί να ανέλθει στο δυνατότερο υψηλό επίπεδο, εξ ου και η επιλογή να αξιοποιηθεί διαδικασία του e-Auction. Μέσω αυτής, λόγου χάρη, το τίμημα για το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο ανέβηκε στα 16,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 69% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Τη Μαρίνα Αλίμου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη της χώρας, διεκδικούν η Lamda Dogus, σύμπραξη των ομίλων Λάτση και Dogus, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ και η Aviareps Hellas, όμιλος στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express.

Ζητούμενο είναι ποια σχήματα θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τη διαχείριση της Μαρίνας Αλίμου, καθώς και εάν σε αυτά θα περιλαμβάνεται, μέσω της Lamda Dogus, ο τουρκικός όμιλος που το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποεπένδυσης από την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας και της ανάγκης για αποπληρωμή υψηλού δανεισμού σε δολάρια. Πέρα από την πρόσφατη πώληση της συμμετοχής του στην Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτριας του Χίλτον στην Αθήνα, προχώρησε στην πώληση και του ακινήτου στο Κολωνάκι, που είχε αγοράσει το 2015 και στέγαζε τα γραφεία της Dogus Hellas.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου θα επιτρέψει στο ΤΑΙΠΕΔ να έλθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2019. ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο του 1 – 1,5 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών του Δημοσίου.

Η μαρίνα Αλίμου που διαθέτει σήμερα πάνω από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού λειτουργεί ως home port για την επαγγελματική δραστηριότητα ενοικιαζομένων επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών χωρίς πλήρωμα (bare boats). Παράλληλα, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης της χερσαίας έκτασης του τουριστικού λιμένα, έκτασης περίπου 210.000 τ.μ.. Ο επενδυτής πέρα από την υποχρέωση να βελτιώσει της υποδομές του τουριστικού λιμένα, θα μπορεί να αναπτύξει ευρείες χρήσεις τουρισμού – αναψυχής προς εκμετάλλευση, όπως ξενοδοχείο, χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης κ.α.

capital.gr

Δείτε ακόμα

Γιώργος Παναγουλόπουλος: Όραμά μου μια σύγχρονη πόλη, ανθρώπινη με τους πολίτες πάντα στο προσκήνιο

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο alimosvoice.gr, ο Γιώργος Παναγουλόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά …