Παρασκευή , 21 Φεβρουαρίου 2020
Αρχική / Κορυφαία Θέματα / Μήνυμα Ερντογάν: Από τον Μητσοτάκη εξαρτάται η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Μήνυμα Ερντογάν: Από τον Μητσοτάκη εξαρτάται η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Εκτενή αναφορά στο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή, 14 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής συντάκτες σημαντικών εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Τι είδους κατάσταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι είδους εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν.

Έχουμε εργαστεί για κάτι τέτοιο. Και μαζί με αυτές τις προσπάθειες θα γίνουν και αμοιβαίες συνομιλίες. Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη νέα εποχή; Τι θέλουμε εμείς από την Ελλάδα; Οι επιτροπές και οι αρμόδιοι θα τα συζητήσουν όλα αυτά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Προβαίνουμε σε απτά βήματα ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και πρόσθεσε ότι «για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των πλοίων, οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις παρευρίσκονται επίσης στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πραγματοποιεί γεώτρηση στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), η οποία καταχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 2004.

Έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε πόρους στην περιοχή».

Για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 «Η Τουρκία δεν προετοιμάζεται για πιθανό πόλεμο, αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθνικής της ασφάλειας και στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης με την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία», δήλωσε επίσης ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι όλη η άμυνα της χώρας οι βιομηχανικές προσπάθειες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για την υποστηρικτική στάση τους όσον αφορά την αγορά του S-400 μετά από προβολή μιας εισαγωγικής ταινίας του πυραυλικού συστήματος.

«Όλες οι προσπάθειές μας [στην αμυντική βιομηχανία] είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας μας να παρέχουμε [εθνική και περιφερειακή] ειρήνη», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Η αγορά των πυραύλων S-400 και οι διαφωνίες που διεξήχθησαν για το θέμα μας έδειξαν την κοινή λογική του λαού μας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που πιστεύω ότι είναι η φωνή του λαού», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι επιθυμεί παρόμοια κοινωνική ενότητα σε σχέση με άλλα κρίσιμα ζητήματα, ενώ καλεί τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να ενημερώσουν το κοινό τους για τέτοια θέματα.

Σχολιάζοντας τους λίγους πολιτικούς που κατηγόρησαν την αγορά κατά τρόπο άδικο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενεργούν σαν «εκπρόσωποι των ΗΠΑ». «Αυτό δεν είναι αυθαίρετη αγορά, όπως είπα και πριν, είναι μια υποχρεωτική αγορά», επανέλαβε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των πυραύλων για τη χώρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει να ολοκληρώσει την αγορά μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Παρατεταμένη προσπάθεια για αγορά συστήματος αεράμυνας Μετά από παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά ενός συστήματος αεράμυνας από τις ΗΠΑ χωρίς επιτυχία, η Άγκυρα υπέγραψε σύμβαση το 2017 για να αγοράσει τα ρωσικά S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικά πυραύλους Patriot υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσει τους F-35 Joint Strike Fighters σε ενδεχόμενη ρωσική υποκίνηση.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούσε απειλή για τη συμμαχία. Η Τουρκία προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων, αλλά οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε αυτή την πρόταση. Οι ΗΠΑ απειλούν τις κυρώσεις για την αγορά, με την Τουρκία να απαντά ότι τυχόν κυρώσεις θα πληρούνται σε είδος. Ωστόσο, παρά τις απειλές, η Τουρκία συνέχισε με αποφασιστικότητα την αγορά και η πρώτη παράδοση των πυραύλων πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζοντας στα ΜΜΕ ότι η Τουρκία απευθύνθηκε αρχικά στις ΗΠΑ για την αγορά αμυντικών συστημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι παρά τις πολυάριθμες συνομιλίες με τη χώρα σχετικά με το θέμα, δυστυχώς η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να τους πουλήσει τους PATRIOT. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι αφού διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες όπως η Κίνα αλλά απέτυχε για άλλη μια φορά, γύρισαν στη Ρωσία και συμφώνησαν να αγοράσουν τους πυραύλους S-400.

Δείτε ακόμα

Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Το Λονδίνο ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, …